5 ting der får din planlægning til at lykkes

Planlægning: En vej til succes

Vi har alle erfaringer med planlægning – desværre er det for mange primært dårlige oplevelser. Kender du følelsen af at slutte dagen uden at have nået de opgaver, du havde planlagt? Eller at du gang på gang må flytte opgaver i kalenderen? 

Det er netop sådanne oplevelser, der gør, at mange kun planlægger én dag ad gangen eller endda helt undgår planlægning. Skuffelsen over at fejle med planlægningen kan føles så overvældende, at det får os til at tro, vi ikke er gode nok, eller at vi burde kunne klare tingene hurtigere.

Planlægning skaber overblik

I både arbejde og privatliv er overblik afgørende. Når vi har overblik, får vi ro og mulighed for at fokusere i længere tid. Uden overblik spilder vi tid og energi på at overveje, hvad vi skal gøre nu, hvad der er vigtigst, eller hvad vi har lyst til. Den konstante stillingtagen tærer på vores energi og viljestyrke, hvilket kan betyde, at vi har mindre kapacitet til at udføre de opgaver, vi virkelig ønsker at færdiggøre.

For at opnå overblik er det nødvendigt at planlægge og prioritere. Du skal vide, hvad der er vigtigst, og kunne vurdere, hvor lang tid det vil tage, og hvornår du skal gøre det. Uden denne struktur er det svært at sikre, at vi når vores mål – ligesom et skib, der sejler uden en klar destination.

5 ting der hjælper dig med at lykkes med din planlægning

For at lykkes med din planlægning er det vigtigt at anerkende, at det er en reel opgave i sig selv. Mange vil gerne skynde sig igennem planlægningen, men netop den tankegang kan sabotere din succes. Her er fem ting, du skal overveje for at optimere din planlægning:

  1. Vær realistisk med tidsforbruget – De fleste er for optimistiske, når de estimerer tidsforbrug. Hvis du er usikker på, hvor lang tid en opgave vil tage, så planlæg med en buffer på 50 % ekstra tid. Ved helt nye opgaver bør du overveje at fordoble tiden
  2. Del store opgaver op i mindre bidder – Når du har styr på tiden, så del opgaver op i mindre dele på 30 minutter til maksimalt 2 timer. Det gør det lettere at bevare fleksibiliteten og undgå overspringshandlinger
  3. Planlæg tid til pauser – Sørg for at afsætte tid til egenomsorg i løbet af dagen. Det giver dig mere energi og forebygger udbrændthed, så du kan holde dit energiniveau oppe både på arbejde og hjemme
  4. Indregn tid til uforudsete opgaver – Der dukker ofte uventede opgaver op i løbet af dagen. Planlæg derfor dagligt en time til uforudsete ting, så du undgår at blive overvældet
  5. Afsæt tid til refleksion – For at bevare overblikket og forbedre din arbejdsmetode skal du planlægge tid til refleksion og evaluering. Brug de sidste 20 minutter af dagen på at kigge tilbage på, hvad du har opnået, og frem på, hvad der kommer.

Giv dig selv en god oplevelse

Når planlægningen holder, skaber det en positiv spiral af succes og momentum. Denne følelse vil hjælpe dig med at opnå endnu mere og få en følelse af at vinde både i arbejdslivet og privatlivet.

© VitaliLab - Din vej til en bedre hverdag

Populære indlæg i Indsigt & inspiration 

Energi Træt Banner

5 råd så du også har energi, når du kommer hjem fra arbejde

Mål For Mange

3 råd når du skal lykkes med at prioritere

Overblik Mangler Banner

6 råd til at fastholde overblikket

Mangler Du Tid Banner

Hvorfor du skal tænke produktivitet frem for effektivitet

Søvn Sove Godt Banner

Optimer din søvn med disse 14 råd

Hjerne Aktivitet Banner

Giver dine vaner dig en sløv eller skarp hjerne?

Planlægning I Kalender

7 tips til at holde din kalender enkel og effektiv

Planlægning

5 ting der får din planlægning til at lykkes

Brugt af førende mærker og virksomheder