Din energi er din mest kritiske ressource. Det er en sætning, jeg ofte gentager, fordi mange undervurderer værdien af bevidst at arbejde med deres energi. Ofte møder jeg holdningen: "Hvis jeg bare vil nok, så kan jeg også." Men vores krop er ikke en maskine, der bare makker ret efter vores vilje – den har sine begrænsninger.
Den energi, jeg taler om her, er især den mentale energi, som vores hjerne bruger, når den tænker og løser opgaver. Det hele hænger sammen. Hvor godt kan du tænke, når du er fysisk udmattet? Ikke særlig godt. Og når tankerne bliver tunge, tager alting længere tid, og kreative løsninger er sværere at finde.
Energien og hjernen
Vores hjerne bruger 20% af vores samlede energi, selvom den kun udgør 3% af kropsvægten. Den er altså en krævende spiller. Når hjernen arbejder med nye eller ukendte opgaver, kræver det ekstra energi. Det er en af grundene til, at det kan være så udmattende at sætte mål eller tænke langsigtet – processen er krævende og kræver meget af vores mentale kapacitet.
Den kognitive del af hjernen, som styrer vores tænkning, bruger mest energi. Fem vigtige funktioner er særligt energikrævende: forstå, beslutte, genkalde, huske og hæmme. Derfor er det afgørende at sikre, at du har nok energi til rådighed, når du skal bruge disse funktioner.
Brug energien med omtanke
Tænk på din hjernekapacitet som en muskel, der træner. Du ville ikke styrketræne hele dagen uden pauser – på samme måde skal du veksle mellem mentalt krævende opgaver, rutineopgaver og restitution.
For at sikre, at du udnytter din energi bedst muligt, kan du stille dig selv følgende spørgsmål:
-
Hvor meget energi har jeg i dag? Er du udhvilet? Hvordan ser din “energitank” ud? At være opmærksom på din dagsform kan hjælpe dig med at planlægge opgaver realistisk.
-
Hvor meget energi kræver mine opgaver? Opgaver, der kræver nytænkning, bruger mere mental kapacitet end rutineprægede opgaver. Vurder derfor, hvilke opgaver der kræver mest af dig, og planlæg din dag derefter.
-
Hvordan kan jeg spare på min energi? Minimer forstyrrelser, især når du arbejder med krævende opgaver. Planlæg dine arbejdsrammer, så du undgår unødvendigt energispild.
-
Hvad kan jeg gøre for at forny min energi? Søvn er din vigtigste kilde til genopladning, men små tiltag som en gåtur i naturen eller en powernap kan også gøre en forskel. Vær forsigtig med at overforbruge kaffe eller energidrik – de maskerer træthed, men genopbygger ikke reelt din energi.
Beskyt din energi
De fleste af os har kun 1-2 timer til rådighed dagligt til tungt tænkearbejde. Derfor er det vigtigt at prioritere, hvordan du bruger din energi. Brug den på det, der virkelig tæller, og undgå at spilde den på unødvendige distraktioner.
Hvis du vil lære mere om, hvordan du optimerer din hjerne, kan jeg varmt anbefale bogen Your Brain At Work af David Rock. Den er fyldt med konkrete råd og eksempler på, hvordan du udnytter din hjerne bedst muligt
© VitaliLab - Din vej til en bedre hverdag