Er du i gang med at sætte mål for det kommende år? Overvejer du, hvordan det vil være anderledes denne gang? Hvad kunne være muligt? Hvad ønsker jeg at opnå?
Det at sætte mål, som ikke ender med at “løbe ud i sandet”, kræver både øvelse og erfaring. Mange af os kender nok følelsen af fiasko, når vi tilfældigt støder på den liste over mål, vi lavede for længe siden.
For at undgå den oplevelse, har jeg samlet de 10 mest almindelige fejl, som folk ofte begår, når de opstiller mål:
1. De skriver ikke målene ned
Uden at skrive dine mål ned, forbliver de blot ønsker. At nedskrive dem skaber forpligtelse og sætter processen i gang. Det gør målene klare og flytter fokus hen på, hvordan du kan opnå dem.
2. De sætter for mange mål
Som et gammelt kinesisk ordsprog siger: “En mand, som jager to kaniner, fanger ingen af dem.” Det er vigtigt at sætte sig flere mål, men fokus skal holdes på et overkommeligt antal. Jeg anbefaler ikke mere end 7-10 mål ad gangen.
3. De fokuserer kun på én del af livet
Karrieremål er vigtige, men livet er meget mere end arbejde. For at opnå ægte tilfredshed, skal der sættes mål inden for alle store livsområder – som det åndelige, det fysiske, relationer, osv.
4. De gør ikke målene konkrete
Vage mål som “Jeg vil skrive en bog” eller “Jeg vil have et bedre ægteskab” er for utydelige. Hvilken bog vil du skrive? Hvordan vil du forbedre dit ægteskab? Konkrete mål skaber klarhed.
5. De gør ikke målene målbare
Den eneste måde at vide, om du har opnået et mål, er ved at gøre det målbart. “Jeg vil tabe 10 kg” er bedre end “Jeg vil tabe mig”. “Jeg vil tjene 10 % mere end sidste år” er bedre end “Jeg vil tjene flere penge”. Brug tal eller procenter, hvor det er muligt.
6. De sætter ikke en deadline
Vigtige ting bliver ofte skubbet til side for det, der haster. En deadline skaber nødvendighed og holder fokus på, hvad der er vigtigt. Uden en deadline er det nemt at udsætte tingene.
7. De holder ikke målene synlige
Hvis du har skrevet dine mål ned, men aldrig ser dem igen, mister de deres betydning. Sørg for, at dine mål er synlige og bliver gennemgået regelmæssigt, om det er dagligt, ugentligt eller med en fast rutine.
8. De udfordrer ikke sig selv uden for komfortzonen
Sikre mål er ofte kedelige. Mål, der ligger uden for komfortzonen, er mere motiverende. De skal dog ikke være urealistiske, men stadig kræve en indsats, der gør dem spændende at forfølge. Start dog altid med handlinger som er inden for din komfortzone, når du skal nå målet.
9. De gør ikke målene personligt meningsfulde
Meningsfulde mål skaber engagement. Når du når “midtvejspunktet”, er det her, de fleste stopper. For at undgå dette skal du finde ud af, hvorfor målet er vigtigt og skrive dine motivationsfaktorer ned.
10. De identificerer ikke den næste handling
Du behøver ikke en detaljeret plan for hvert mål, men det er afgørende at vide, hvad den næste handling er for at starte og fastholde momentum.
Gør næste år til noget særligt
Uanset hvad, kommer i år til at gå. Spørgsmålet er, om det bliver som de foregående år, eller om det bliver noget ekstraordinært og mindeværdigt. Valget er dit. Måske er de ovenstående råd lige præcis det, du har brug for, for at gøre dette til dit bedste år nogensinde.
© VitaliLab - Din vej til en bedre hverdag