Hvordan knaphed på tid ændrer vores adfærd

Du har sikkert, ligesom mig, oplevet det flere gange. Du starter din dag med en klar plan og er fast besluttet på at være fokuseret for at nå alt det, du har sat dig for. Men allerede efter en time er du blevet afsporet af opgaver, som du ikke havde forudset. I løbet af dagen mærker du frustrationen over, at du ikke får arbejdet på det, du havde planlagt. Men du skal lige have løst denne ekstra opgave, og så går du i gang…

Dagen slutter, og når du kigger tilbage, er det meget lidt af det, du ville nå, der faktisk blev gjort. Og når du prøver at huske, hvad du egentlig har lavet, kan du næsten ikke. Det eneste du ved, er, at du har haft travlt med mange forskellige ting. Men når du evaluerer, indser du, at de faktisk ikke var så vigtige som det, du oprindeligt havde planlagt.

I foråret 2018 hørte jeg for første gang en podcast om, hvordan knaphed – hvad enten det handler om mad, tid eller søvn – påvirker os. Det er med inspiration fra denne podcast, at jeg skriver dette indlæg. Podcasten afdækkede, hvordan knaphed på ressourcer påvirker vores adfærd, og i dette indlæg vil jeg fokusere på tid.

Når vi oplever knaphed på tid

Hvad sker der, når vi oplever knaphed på tid? De fleste prøver instinktivt at løse det ved at gøre tingene hurtigere. Dette kan virke, når vi arbejder med simple opgaver, der ikke kræver meget tænkearbejde. Men for mere komplekse opgaver er hastværk ofte lig med lastværk. Vi begår flere fejl og ender med at bruge ekstra tid på at rette dem. Samtidig hæmmer presset vores kreativitet, hvilket betyder, at kvaliteten af arbejdet ofte bliver lavere, end hvis vi havde taget os den nødvendige tid.

Knaphed kan udløse en slags tunnelsyn, hvor vi kun fokuserer på det, der er lige foran os. Dette gør, at vi går glip af vigtige indsigter, som kunne have forbedret vores resultater betydeligt.

Et godt eksempel er folk, der sulter sig selv – deres tanker kredser udelukkende om mad. På samme måde fungerer det med tid. Når vi føler, vi mangler tid, overtager tidsfokuset vores tanker, og de bedste beslutninger bliver tilsidesat, fordi det tager for lang tid at overveje dem. Vi ender med at fokusere på det, der haster, men som ikke nødvendigvis er vigtigt, og over tid går det ud over vores langsigtede resultater. Dette skaber en selvforstærkende cyklus, hvor knapheden på tid kommer endnu mere i fokus, fordi vi ikke når de resultater, vi stræber efter.

Hvordan knaphed påvirker vores nervesystem

Knaphed på tid påvirker også vores nervesystem. Vores krop har to hovedsystemer: det sympatiske nervesystem, som er ansvarligt for vores "kæmp-eller-flygt"-respons, og det parasympatiske nervesystem, som sørger for hvile og genopretning. Begge systemer skal være i balance for, at vi kan fungere optimalt. Knaphed aktiverer det sympatiske nervesystem, hvilket betyder, at vi hele tiden er i alarmberedskab. Når vi ikke får tid til restitution, bliver vi stressede og mister evnen til at tænke klart og handle rationelt.

Det er derfor afgørende at skabe plads til ro og restitution i en travl hverdag, så det parasympatiske nervesystem kan få plads til at genoprette balancen.

Råd til at tackle knaphed på tid

Som du kan se, skal knaphed på tid tackles ved at skabe tid – ikke ved at skynde sig mere. Det er vigtigt at lave en realistisk plan med plads til både de vigtige opgaver og uforudsete situationer. Derudover er det en god idé at øve sig i at sige nej eller "senere", når du arbejder på noget vigtigt, så du ikke bliver fanget i konstant hastværk.

Når det kommer til e-mails, anbefaler jeg at afsætte faste tidspunkter til at tjekke og besvare dem, i stedet for at lade dem afbryde din dag. På den måde undgår du at blive fanget i mindre vigtige opgaver.

Husk også at skabe tid i din uge til aktiviteter, der giver dit parasympatiske nervesystem en pause – gå en tur, dyrk en hobby, eller sæt tid af til ren afslapning.

Endelig er det vigtigt at give sig selv tid til refleksion. Ved at reflektere over dine handlinger og vaner, kan du opdage mønstre og ændre de vaner, der ikke gavner dig. På den måde kan du skabe en hverdag, hvor tiden er din allierede og ikke din fjende.

© VitaliLab - Din vej til en bedre hverdag

Populære indlæg i Indsigt & inspiration 

Energi Træt Banner

5 råd så du også har energi, når du kommer hjem fra arbejde

Mål For Mange

3 råd når du skal lykkes med at prioritere

Overblik Mangler Banner

6 råd til at fastholde overblikket

Mangler Du Tid Banner

Hvorfor du skal tænke produktivitet frem for effektivitet

Søvn Sove Godt Banner

Optimer din søvn med disse 14 råd

Træthed

Hvorfor er søvn et emne, vi skal tage op på arbejdspladsen?

Hjerne Aktivitet Banner

Giver dine vaner dig en sløv eller skarp hjerne?

Planlægning I Kalender

7 tips til at holde din kalender enkel og effektiv

Brugt af førende mærker og virksomheder