Hvorfor blev det så svært at lykkes i hverdagen

Hvorfor du skal holde pause for at sikre fremgang

Hvad er årsagen til, at vi ikke når de mål og planer, vi har sat os for? Det er næppe, fordi vi ikke laver noget – faktisk er det ofte det modsatte. Vi gør for meget og giver os ikke tid til de opgaver, der virkelig betyder noget.

Jeg ser især to dagligdagsscenarier som årsager til, at vi ikke når vores mål.

Scenarie 1: Du har fokus på at få ting gjort. Alle opgaver virker lige vigtige, og det vigtigste er at få dem overstået. Indbakken skal tømmes, og alle forpligtelser, du har sagt ja til, skal klares. Du undrer dig over, hvorfor du overhovedet har sagt ja til så meget. Nye e-mails og forespørgsler føles som en byrde, der kun stresser dig mere.

Scenarie 2: Du er i gang med en opgave, men bliver pludselig inspireret af en ny idé. Du beslutter, at denne idé er så vigtig, at den skal have din opmærksomhed med det samme. Dette på trods af, at du allerede har forpligtet dig til andre vigtige opgaver. Det føles godt i øjeblikket, men snart rammer virkeligheden, og du indser, at du er bagud. Frustrationen vokser, og du ender måske tilbage i scenarie 1.

Fælles for begge scenarier er, at din hjerne bliver overstimuleret og fjerner fokus fra de opgaver, der virkelig betyder noget.

Overstimulering af hjernen er svær at kontrollere

Når din hjerne er overstimuleret, reagerer den som om, du er i en "kæmp, flygt eller frys"-tilstand. I stedet for at tænke klart, handler du ud fra følelser og vaner, hvilket ofte fører dig væk fra det, der er vigtigst.

Det er derfor nødvendigt at skabe ro omkring dig, så du kan tænke klart, få overblik og vurdere, om de overbevisninger, der styrer dig, er sande.

Sådan skaber du ro med HUSK

For at afhjælpe overstimulering og få hjernen tilbage på sporet, anbefaler jeg at bruge akronymet HUSK. Det står for:

  1. Hold inde
  2. Undersøg
  3. Spørg
  4. Korriger

Denne proces tager kun 3-5 minutter og kan hjælpe dig med at få klarhed, selv på de travleste dage.

1. Hold inde

Start med at holde inde. Sæt en timer på din telefon hver anden time som en påmindelse om at stoppe op. Tag 3-5 dybe vejrtrækninger og fokuser på, hvad der sker omkring dig.

2. Undersøg

Når autopiloten er slået fra, er det tid til at undersøge, hvad der er sket, mens du har været optaget. Spørg dig selv: Hvordan har jeg det? Hvad sker der omkring mig? Er jeg på rette spor? Uanset hvad du opdager, vis dig selv medfølelse og døm ikke.

3. Spørg

Herefter skal du stille dig selv tre spørgsmål for at afsløre de overbevisninger, der styrer dig. Hvad tror jeg på lige nu? Er det sandt? Hvordan ville det ændre min situation, hvis jeg gav slip på denne overbevisning?

4. Korriger

Sidste trin er at korrigere og lave en ny plan for dagen, der giver mening. Når du er rolig, vil denne proces være overskuelig.

Undgå at blive fanget i egne vaner

Som Gandhi sagde: "Dine overbevisninger bliver dine tanker, dine tanker bliver dine ord, dine ord bliver dine handlinger, dine handlinger bliver dine vaner, dine vaner bliver dine værdier, dine værdier bliver din skæbne."

Hvis vi ikke regelmæssigt stopper op og justerer, risikerer vi at falde i vores egne fælder. Prøv HUSK-metoden i 3-4 uger, og jeg er sikker på, at du vil opleve en stor forskel.

© VitaliLab - Din vej til en bedre hverdag

Populære indlæg i Indsigt & inspiration 

Energi Træt Banner

5 råd så du også har energi, når du kommer hjem fra arbejde

Mål For Mange

3 råd når du skal lykkes med at prioritere

Overblik Mangler Banner

6 råd til at fastholde overblikket

Mangler Du Tid Banner

Hvorfor du skal tænke produktivitet frem for effektivitet

Søvn Sove Godt Banner

Optimer din søvn med disse 14 råd

Træthed

Hvorfor er søvn et emne, vi skal tage op på arbejdspladsen?

Hjerne Aktivitet Banner

Giver dine vaner dig en sløv eller skarp hjerne?

Planlægning I Kalender

7 tips til at holde din kalender enkel og effektiv

Brugt af førende mærker og virksomheder