Ferien nærmer sig, og forhåbentlig glæder du dig! De fleste gør, men samtidig kan mange have blandede følelser omkring ferien. Ja, der er glæden ved udsigten til at holde fri, men også irritationen over det hektiske tempo op til ferien.
Under ferien kan tankerne kredse om alt det arbejde, der hober sig op, og når ferien er slut, føler mange sig tvunget til at knokle for at komme “med på toget” igen, hvilket hurtigt dræner den ekstra energi, de har fået fra ferien.

Hvad får du ud af at holde ferie?
I en hverdag fyldt med informationsbombardement og et højt aktivitetsniveau, er ferie en nødvendighed for både din fysiske og psykiske sundhed. På det psykiske plan giver en ferie dig mulighed for at genoplade, opdatere dit perspektiv og refokusere – alle vigtige elementer, der hjælper dig med at styre din tid, energi og opmærksomhed bedre, når du vender tilbage.
Derudover viser undersøgelser, at ferie kan være gavnligt for din vægt, dit kardiovaskulære system, og det kan sænke både dit kortisolniveau og blodtryk. Ferie kan også hjælpe med helbredelse af visse sygdomme. En undersøgelse fra The Society for Human Resource Management (2013) viser, at ferie blandt andet:
- Hjælper os med at slappe af og genoplade (90%)
- Giver os mulighed for at gøre, hvad vi nyder (88%)
- Gør os lykkeligere (85%)
- Forbedrer vores koncentration og produktivitet (66%)
- Øger vores tilfredshed på arbejdet (61%)
Med dette in mente er det klart, at det ikke er en god idé at springe ferien over. Men for at få det fulde udbytte af din ferie, skal du undgå de typiske faldgruber før, under og efter ferien.
Før ferien – planlægning er nøglen
Ferien kræver planlægning, ligesom når du forbereder dig på en stor opgave. Start i god tid, så du kan nå de vigtigste opgaver uden at føle dig stresset. Tænk ikke på, at du skal nå alt – fokusér i stedet på det vigtigste. Begynd 3-4 uger før ferien med at sætte tid af til at forudse og planlægge de kommende uger. Sørg også for at reservere tid til uforudsete opgaver, og planlæg de sidste dage før ferien som "ferieklargøring."
Dialog med kolleger 4-6 uger før ferien er også vigtigt. Tal om, hvordan I kan hjælpe hinanden med e-mails og telefonopkald, så du ikke ender med at arbejde i ferien.
Under ferien – hold dig frakoblet
Når ferien starter, så gør alt for at holde dig frakoblet fra arbejdet. Deaktiver din arbejdsmail på alle enheder og sørg for autosvar på e-mails og telefon. Giv dig selv en buffer ved at starte autosvar et par dage før ferien og lade det løbe et par dage efter, så du ikke føler dig presset til at besvare alt med det samme, når du er tilbage.
Har du lavet en aftale med en kollega om at håndtere opkald og mails, så skriv det tydeligt i dit autosvar. Fortæl, at du ikke læser mails under ferien, og at folk kan kontakte din kollega eller vente til, du er tilbage.
Hvis du absolut er nødt til at arbejde under ferien, så minimer det ved at afsætte faste tidsrum og holde dig til dem. Pas på, at du ikke bliver suget ind i arbejdsrytmen igen.
Efter ferien – kom stille og roligt tilbage
Når du kommer tilbage fra ferie, så giv dig tid til at få overblik, før du kaster dig over opgaverne. Modstå fristelsen til at tage fat i den første opgave, der dukker op. Prioritér de vigtigste opgaver og brug den tid, du har afsat til "opsamling efter ferie," til at planlægge de kommende uger. Tag også et øjeblik til at evaluere dine mål og juster om nødvendigt.
Brug lidt tid på at snakke med kollegerne, når du er tilbage. Det er godt for både energi og fællesskab at få samlet op på, hvad der er sket, mens du har været væk.
Få det bedste ud af din ferie
En god ferie er afgørende for dit helbred og din evne til at præstere, når du er tilbage. Jeg håber, du kan se potentialet i en velplanlagt ferie og ønsker dig en god klargøring, afholdelse og opsamling!
© VitaliLab - Din vej til en bedre hverdag