Når du skal lykkes med dine mål

Hvorfor procesorienterede mål er nøglen til succes

Mål har en stor indflydelse på de resultater, du skaber. Mål skaber retning og gør det lettere at prioritere. Efter at have arbejdet med mål gennem længere tid, er der nogle grundlæggende ting, der er værd at huske på: Dine mål skal være personlige, skrevet ned, SMART (specifikke, målbare, attraktive, realistiske og tidsbestemte), synlige for dig og udfordrende.

Selvom disse kriterier er vigtige, er de ikke altid nok til at sikre succes. Mange mennesker opgiver deres mål allerede efter 4-6 uger. Hvorfor sker det?

Min erfaring er, at det sjældent er selve målet, der er problemet. Det er ofte planen eller de handlinger, du har tænkt dig at følge, der ikke fungerer. En af grundene til dette er, at vi fokuserer mere på slutresultatet end på, hvordan vi rent faktisk når derhen.

Procesorienterede mål vs. resultatorienterede mål

Uanset om dit mål er at nå et bestemt salgstal, tabe dig, begynde at træne eller forbedre din kommunikation, så har du større chance for at lykkes, hvis du fokuserer på processen i stedet for slutresultatet. Det betyder ikke, at du skal ignorere slutresultatet, men det bør ikke være dit primære fokus.

For eksempel, hvis du vil nå et salgsmål, bør du fokusere på de trin, der fører dig derhen: Hvor mange salgsmøder vil du have hver måned? Hvor meget tid bruger du på salg hver uge? Hvor mange personer kontakter du hver uge? Dette er procesmål, og de fortjener størst opmærksomhed.

Årsagen til, at fokus på processen er mere effektivt, er, at du skaber momentum hver gang, du opfylder dine procesmål. Disse små succeser hjælper dig med at holde motivationen oppe og styrke din tro på målet. Hver gang du lykkes med dine handlinger – hvad enten det er at holde et bestemt antal møder, afsætte tid til salg eller kontakte de rette personer – bliver det lettere at gøre det igen.

På den anden side kan resultatorienterede mål føre til usikkerhed. Når du ikke har defineret processen, bruger du tid og energi på at overveje, om du er på rette vej, hvilket kan føre til tvivl og frustration, selvom du måske faktisk er på vej i den rigtige retning.

Skab en holdbar proces

Selv hvis du fokuserer på processen, kan det stadig gå galt. Ofte er vi alt for optimistiske om, hvad vi kan nå. Når du planlægger dine mål og handlinger, er det vigtigt at sikre, at du kan opfylde dine forpligtelser, selv når tingene bliver pressede.

Jeg anbefaler, at du planlægger ud fra et worst-case scenarie snarere end et best-case scenarie. Som en tommelfingerregel skal du fordoble den tid, du tror, du skal bruge på en opgave. Det betyder måske, at du ikke kan nå så mange mål, men det er bedre at lykkes med færre mål end at fejle på grund af for ambitiøse planer. Når du planlægger realistisk, sætter du dig selv op til succes – og det er den energi, du får af succeser, der driver dig videre på den lange bane.

Undgå fælden med at sætte mål, når du føler dig rolig og overskudsagtig – din hverdag vil ofte være meget anderledes, og det er i dagligdagen, at du skal kunne opfylde dine forpligtelser.

Skab gode forpligtelser

Målsætningsprocessen handler i bund og grund om at skabe forpligtelser, som du realistisk kan opfylde i hverdagen uden at bruge for meget energi. Det er ikke nok at beskrive de handlinger, der fører dig til målet, og sikre, at du har planlagt realistisk. Du skal også føle et stærkt ejerskab over for målet.

For hvert mål bør du have en personlig vision, som virkelig motiverer dig. Du skal kende dit "hvorfor". Derudover skal du overveje de omkostninger, der følger med – om det er tid, penge eller noget andet – og afveje dem mod dine andre forpligtelser.

Det er også vigtigt at træffe en beslutning om at handle på dine forpligtelser, uanset hvordan du føler dig i øjeblikket. Når du har besluttet, at du skal arbejde på en opgave mellem kl. 9 og 11, så gør det, uanset om du har lyst. Du vil sjældent fortryde det bagefter.

Husk de 5 trin til forandring

Når du arbejder med mål, skal du ofte igennem en forandringsproces. I bogen The 12 Week Year af Brian P. Moran og Michael Lennington beskriver de forfatterne fem trin, du går igennem under forandringer. At forstå disse trin kan hjælpe dig med at komme igennem forandringsprocessen og nå dine mål:

  1. U-informeret optimisme:
    Du ser alle fordelene, men ingen af omkostningerne. Denne fase er ofte kortvarig.

  2. Informeret pessimisme:
    Fordelene virker ikke længere så tydelige, mens omkostningerne begynder at dukke op. Du overvejer, om du skal stoppe.

  3. Fortvivlelsens dal:
    Her føles omkostningerne mest overvældende, og du kan begynde at tvivle på, om det er det værd. Her skal din stærke vision hjælpe dig videre.

  4. Informeret optimisme:
    Du begynder at mærke fordelene, og det bliver lettere at fortsætte. Dit mindset begynder at ændre sig.

  5. Succes og opfyldelse:
    Nu mærker du fordelene fuldt ud, og handlingerne føles som en vane. Du er klar til at tackle næste projekt.

Lykkes med dine mål

Hvis du gør, som du plejer, får du de resultater, du plejer. Har du tidligere haft svært ved at nå dine mål, så overvej, hvor i processen det er gået galt.

Det er ikke let at sætte mål, der kan lykkes, og det er nok en af grundene til, at kun omkring 20% når deres mål. Men at lykkes skaber en følelse af tilfredshed og glæde, som kan drive dig videre.

Har du tidligere oplevet fiasko og mistet modet til at sætte mål, så prøv igen. Med de rigtige vaner og den rette proces kan du komme i mål denne gang.

© VitaliLab - Din vej til en bedre hverdag

Populære indlæg i Indsigt & inspiration 

Energi Træt Banner

5 råd så du også har energi, når du kommer hjem fra arbejde

Mål For Mange

3 råd når du skal lykkes med at prioritere

Overblik Mangler Banner

6 råd til at fastholde overblikket

Mangler Du Tid Banner

Hvorfor du skal tænke produktivitet frem for effektivitet

Søvn Sove Godt Banner

Optimer din søvn med disse 14 råd

Hjerne Aktivitet Banner

Giver dine vaner dig en sløv eller skarp hjerne?

Planlægning I Kalender

7 tips til at holde din kalender enkel og effektiv

Planlægning

5 ting der får din planlægning til at lykkes

Brugt af førende mærker og virksomheder