Søvnbesvær – hvordan det påvirker dit arbejde og gode råd

Søvnbesvær påvirker 40% af danskerne – Er du en af dem?

Næsten halvdelen af alle danskere oplever søvnbesvær i større eller mindre grad, og denne tendens er desværre stigende. Det er normalt at have en dårlig nat en gang imellem, men for mange sker det alt for ofte, og det påvirker os på flere måder, end vi måske er klar over. En dårlig nats søvn kan have stor indflydelse på vores arbejde og daglige liv.

Søvnbesvær og din arbejdsdag

Måske har du allerede oplevet det: en nat med dårlig søvn, der resulterer i en arbejdsdag, hvor tingene bare ikke kører som de skal. Du bliver langsommere, laver flere fejl, og din kreativitet og koncentration er på et lavpunkt. Søvnproblemer kan faktisk føre til, at vi bruger 14% længere tid på opgaver og laver 20% flere fejl. Ofte betyder det, at vi udsætter de svære opgaver og kaster os over de nemmere, simpelthen fordi vi ikke har overskuddet til at klare de krævende opgaver.

Årsager til søvnbesvær

Men hvad er det, der gør, at så mange af os kæmper med søvnen? Her er tre almindelige årsager:

  1. Overdrevet engagement: Hvis du er meget engageret i noget spændende eller udfordrende, kan det være svært for hjernen at koble af. Dette kan føre til tankemylder, der holder dig vågen eller vækker dig tidligt om morgenen.
  2. Uro og bekymringer: Bekymringer, uanset om de er store eller små, kan gøre det svært at falde til ro. Vores hjerne har svært ved at skelne mellem vigtige og mindre vigtige bekymringer, og derfor kan selv små ting holde os vågne om natten.
  3. Lyst til hygge og samvær: Det kan være fristende at blive oppe for at hygge eller se fjernsyn, men dette kan føre til, at du ikke får den søvn, du har brug for. Resultatet er, at du næste dag ikke præsterer optimalt.

Konsekvenser af for lidt søvn

Manglende søvn, især 2-3 timer mindre end nødvendigt, kan påvirke din evne til at tænke klart og være kreativ. Eksperter mener, at kun omkring 1,5% af befolkningen kan klare sig med under 6 timers søvn uden negative konsekvenser. De fleste af os har brug for 7-9 timers søvn for at fungere optimalt.

Hvad kan du gøre?

Når søvnen ikke har været optimal, er det vigtigt at justere dine planer efter dit energiniveau. Flyt krævende opgaver til en dag, hvor du har sovet bedre, eller fordobl den tid, du sætter af til dem.

Her er nogle tips til at få mere energi i løbet af dagen:

  • Tag en kort lur: Selv 15 minutters søvn kan give dig ekstra energi til resten af dagen
  • Gå en tur: Bevægelse, især udendørs, kan hjælpe med at genoprette din energi
  • Spis rigtigt: Sørg for at holde dit blodsukker stabilt ved at spise sunde måltider i løbet af dagen.

Optimér din søvn

Hvis du ønsker at dykke dybere ned i, hvordan du kan forbedre din søvn, har jeg samlet 14 gode råd i et andet indlæg. Kvalitetssøvn er en af de bedste investeringer, du kan gøre for dig selv hver dag. Det giver dig den nødvendige energi til at håndtere dagens udfordringer på bedste vis.

Har du brug for hjælp til at styrke dine søvnvaner? Kontakt mig gerne, så vi kan finde en løsning, der passer til dig.

© VitaliLab - Din vej til en bedre hverdag

Populære indlæg i Indsigt & inspiration 

Energi Træt Banner

5 råd så du også har energi, når du kommer hjem fra arbejde

Mål For Mange

3 råd når du skal lykkes med at prioritere

Overblik Mangler Banner

6 råd til at fastholde overblikket

Mangler Du Tid Banner

Hvorfor du skal tænke produktivitet frem for effektivitet

Søvn Sove Godt Banner

Optimer din søvn med disse 14 råd

Hjerne Aktivitet Banner

Giver dine vaner dig en sløv eller skarp hjerne?

Planlægning I Kalender

7 tips til at holde din kalender enkel og effektiv

Planlægning

5 ting der får din planlægning til at lykkes

Brugt af førende mærker og virksomheder